Miksi kosketus on tärkeää

Posted On Mar 16, 2023 |

Kosketus on ihmiselle elinehto. Vaan mitä etuja kosketuksella oikeastaan on?

Kosketus on yksi ihmisen perustarpeista ja sen merkitys terveydellemme on valtava. Kosketus, tai se ettemme saa kosketusta, vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiimme monin tavoin.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi muutamia kosketuksen hyötyjä ja sitä, miksi kosketus on tärkeää ihan meille kaikille.

Stressin väheneminen

Ensinnäkin, kosketus auttaa vähentämään stressiä. Kun kosketamme tai tulemme kosketetuiksi, kehomme vapauttaa oksitosiinia, jota usein kutsutaan rakkaushormoniksi. Tämä hormoni auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, lisäämään luottamusta ja parantamaan mielialaa. 

Oksitosiinin vaikutukset voivat kestää jopa muutaman päivän, joten säännöllinen kosketus on erittäin tärkeää pitämään stressitasot alhaalla.

Ihmissuhteiden vahvistaminen

Toiseksi, kosketus auttaa vahvistamaan ihmissuhteita. Kosketus on yksi tärkeimmistä tavoista ilmaista rakkautta ja hellyyttä toista ihmistä kohtaan. Se auttaa luomaan ja vahvistamaan yhteyttä muihin ihmisiin ja lisäämään empatiaa.

Erityisesti vanhemman ja lapsen välillä kosketus on tärkeä osa suhdetta, sillä se auttaa luomaan läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta.


Fyysisen terveyden paraneminen

Kolmanneksi, kosketus auttaa parantamaan fyysistä terveyttä. Kosketus voi auttaa rentouttamaan lihaksia, lisäämään verenkiertoa ja parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa.

Erilaiset hieronta- ja kosketushoidot ovatkin erinomainen tapa hoitaa kroonisia kiputiloja ja sairauksia.

Itsetunnon ja kehonkuvan kohentuminen

Neljänneksi, kosketus auttaa parantamaan itsetuntoa ja kehonkuvaa. Kosketus voi auttaa meitä tuntemaan olomme mukavaksi omassa kehossamme ja auttaa meitä hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme. 

Erityisesti ihmisille, jotka kärsivät kehonkuvan häiriöistä, kosketus voi olla erittäin terapeuttista.

Kosketus auttaa lisäämään onnellisuutta ja hyvinvointia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kosketus auttaa lisäämään positiivisia ja vähentämään negatiivisia tunteita. Se auttaa meitä tuntemaan olomme onnellisemmiksi ja antaa meille tunteen siitä, että olemme yhteydessä muihin ihmisiin.

Categories: hyvinvointi, ihmisyys, jaksaminen, kehonkuva, kehopositiivisuus, kosketus, mielenterveys, oksitosiini, self-care, vanhemmuus