Hyvä äiti, hyvä isä, hyvä vanhempi

Hyvä vanhempi, laita ensin happimaski itsellesi ja sitten lapsellesi. Hyvään vanhemmuuteen ei tarvita täydellisyyttä, vain muutama perusjuttu riittää.

Sinun ei tarvitse olla supersankari. Olet lastesi sankari ihan sellaisenaan, vanhemmuus on jo itsessään melkoinen supervoima.

Sinun ei tarvitse olla mestarikokki tai -leipuri, siivota koko ajan, ulkoilla lasten kanssa kahta kertaa päivässä, osata keksiä mahtavia innovaatioita lasten kanssa touhuamiseen eikä pystyä pitämään taianomaisesti kasassa koko perheen aikatauluja unohtamatta koskaan ikinä mitään.

Niin ja toki kaiken tämän päälle pitää jaksaa pitää itsensä kuosissa. Mitenkähän se tapahtuu, jos kaiken pitää olla täydellistä?

Haluatko edes antaa lapsillesi sellaista kuvaa, että vanhemman pitäisi olla täydellinen? 

Muutamia perusasioita hyvä vanhemmuus toki pitää sisällään.

Hyvään vanhemmuuteen riittää, kun pitää huolta seuraavista seikoista:

1. Perusturvan antaminen. 

Ota syliin, ruoki, puhdista, vaateta, aseta rajat ja luo turvalliset rutiinit, mahdollista lepo ja palautuminen. Ole turvallinen ja lämmin aikuinen.

2. Rakkauden ilmaiseminen.

Halaa, suukota, lohduta, hyväksy, kerro että rakastat, katso lasta kauniisti. Lapsesi ansaitsee nähdä silmistäsi, että hän on ihaninta, mitä tiedät.

3. Empaattinen suhtautuminen.

Anna lapsen kokea olevansa rakastettu myös silloin, kun häntä kiukuttaa. Ota hänen huolensa ja murheensa vakavasti, vaikka ne olisivatkin omasta mielestäsi pieniä. Ota huomioon lapsen psykologinen kehitysvaihe.

4. Hyvän esimerkin antaminen.

Anna itsellesi omaa aikaa. Huolehtimalla itsestäsi lapsi oppii, että itsestä huolehtiminen on tärkeää. Puhu itsestäsi kauniisti, niin lapsi oppii puhumaan itsestään kauniisti. Ole ystävällinen läheisillesi, niin lapsi oppii, että toisia tulee kohdella hyvin. Pyydä anteeksi, jos itse kiukustut, huudat ja sanot ikävästi, niin lapsi oppii pyytämään anteeksi. Pyydä apua, kun tarvitset sitä, niin lapsi ymmärtää, ettei kaikken tarvitse pystyä yksin.

5. Läsnäolo.

Vietä lapsen kanssa aikaa. Ole kiinnostunut hänestä ihmisenä. Ole tavoitettavissa, kuuntele, mitä lapsi haluaa kertoa. Keskustele hänen kanssaan, hänen tasollaan. Höpsöttele, hassuttele ja hulluttele. Löydä yhteistä tekemistä.

Jos olet kiireinen tai loppuunväsynyt, anna lapselle aikaa kymmenen minuuttia niin, että hän saa kokea olevansa ainoastaan sinun huomiosi keskipisteenä. Tähän pystyt, ja tämä juuri sillä kertaa riittää.


Sinä riität vanhempana! Täydellinen äiti, isä tai vanhempi ei tarvitse olla. Riittää, että on hyvä vanhempi.

Mitkä ovat sinun voimavarojasi? Mikä auttaa sinua jaksamaan ruuhkavuosia?

Hyvä vanhempi, muista olla itsellesi hyvä.

Categories: : äitiys, isyys, itsemyötätunto, jaksaminen, ruuhkavuodet, self-care, vanhemmuus